Speelplaatsen

Spelen is voor kinderen ook leren. In het spel beoefenen kinderen verschillende vaardigheden. Ze ontdekken zichzelf en de wereld, ze oefenen hun motoriek en ze leren omgaan met anderen.

Daarom is het belangrijk dat binnen de woonomgeving voldoende en geschikte speelruimte aanwezig is. Binnen de gemeente Harderwijk zijn dergelijke aspecten vastgelegd in het speelruimteplan. Voor elke leeftijdsgroep moet een speelplek in de woonomgeving zijn.

Natuurlijk moeten de speelplaatsen ook goed onderhouden worden. De gemeente werkt hierin nauw samen met het sociaal werkvoorzieningsschap Inclusief Gresbo. Alle speeltoestellen moeten voldoen aan de veiligheidsnormen die vallen onder de WAS (Wet Attractiebesluit Speeltoestellen) Daarom worden alle speeltoestellen en ondergronden geïnspecteerd op veiligheid. Deze gegevens worden allemaal nauwkeurig bijgehouden in een zogenaamd logboek. Dit gebeurt in Harderwijk middels een geautomatiseerd programma speelplaatsbeheer. Ook ongeval gegevens worden hierin bijgehouden. De gemeente heeft per jaar ruim € 200.000 gereserveerd om de speelplaatsen in optimale en veilige vorm te houden.

Voor vragen over de speelplaats bij u in de buurt kunt u terecht bij u wijkbeheerder. Mocht er schade of andere gevaarlijke situaties zijn, kunt u deze doorgeven via de contact pagina.