‘Harderwijk is rijk aan initiatieven uit de samenleving’ (30-03-2020)

De coronacrisis leidt tot veel maatschappelijke initiatieven waarin inwoners, organisaties en ondernemers elkaar helpen. Bij de gemeente krijgen we berichten van inwoners die graag iets voor een ander willen doen. Bijvoorbeeld om de boodschappen te doen of te helpen bij het opvangen van kinderen. Wethouder Gert Jan van Noort: “In deze tijden is saamhorigheid nog belangrijker. Complimenten aan de Harderwijkse en Hierdense samenleving voor de manier waarop u uw verantwoordelijkheid neemt. Dat ouderen en zieken binnen moeten blijven is begrijpelijk, maar ook treurig. Dat wij dan samen zoeken naar manieren om de eenzaamheid tegen te gaan en elkaar te helpen, daar ben ik trots op. Laten we daar vooral mee doorgaan.”

Ondersteuning voor kwetsbare inwoners

Het coronavirus beïnvloedt de gemeentelijke uitvoering in het sociaal domein. Elke dag is anders met nieuws en maatregelen die elkaar snel volgen. De gemeente Harderwijk doet er alles aan om ondersteuning en zorg voor kwetsbare inwoners juist nu door te laten gaan. De dienstverlening is aangepast op de situatie en wij nemen extra maatregelen. Er is aandacht voor inwoners die nu eenzaam dreigen te raken en er zijn nieuwe werkwijzen om digitaal in contact te komen met inwoners. De gemeente ondersteunt zzp’ers met een versoepelde regeling in hun levensonderhoud als zij door de coronacrisis in de problemen komen. Met dank voor de medewerking van velen is een leegstaand paviljoen in Woonpark Hierden voor de opvang van dak- en thuislozen geschikt gemaakt. De Harderwijkse Uitdaging heeft na een oproep veel hulp van inwoners en ondernemers gekregen om de noodopvang in te richten. 

Zorg voor de zorg

De coöperatie van huisartsenpraktijken en Medicamus richten verzamelpunten in waar inwoners en ondernemers verpakte mondkapjes kunnen doneren. Ook bij lokale zorginstellingen, zoals de thuiszorg is er een grote behoefte aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor de verzorging van coronapatiënten. Sinds de horecagelegenheden in Harderwijk hun deuren hebben gesloten zijn de meest mooie initiatieven bedacht voor de mensen in de zorg. Horecamedewerkers van restaurant Basiliek maken opkikkertjes voor de medewerkers van het St Jansdal ziekenhuis en doen boodschappen voor diegenen die het zelf niet meer kunnen. De bewoners en medewerkers van de Zorggroep Noord West Veluwe werden verrast met een lekkernij van ‘t Nonnetje. 

Oog voor elkaar

Maatschappelijke organisaties, stichtingen, kerken en moskeeën werken nauw samen om alle inwoners zo goed mogelijk door deze tijd te helpen. Ongeveer 100 vrijwilligers hebben zich aangemeld bij Boodschappenhulp Harderwijk om boodschappen te doen voor inwoners. Ook de Voedselbank in Harderwijk zorgt ervoor dat de meest kwetsbare inwoners het niet nog moeilijker krijgen. De vrijwilligers zorgen voor versere producten in de voedselpakketten. De Voedselbank kan op dit moment alle hulp gebruiken. Vanuit het Fonteinwerk is er een initiatief gestart om maaltijden te bereiden. Het eten is geschonken door verschillende restaurants in Harderwijk aan ouderen en kwetsbare inwoners. Ook de jongeren van stichting Selcuk Harderwijk bieden praktische hulp aan inwoners die zijn getroffen door het coronavirus.

Informatie over het coronavirus

Op Harderwijk.nl/corona leest u alle informatie over het coronavirus en de maatregelen om het virus onder controle te krijgen. Volg het nieuws ook via de social media kanalen van de gemeente Harderwijk.

Vraag of contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Contact & openingstijden