Omgaan met mensen met dementie tijdens corona (07-04-2020)

De uitbraak van corona heeft een enorme invloed op onze samenleving. Je naaste met dementie kan zich onveilig voelen en vereenzamen, thuis of in het verpleeghuis. In dit artikel geven we advies en tips over hoe je daarmee om kunt gaan. We wensen iedereen veel sterkte in deze tijd.

Gevoelens van onveiligheid

Veel mensen met dementie thuis zullen net als iedereen het nieuws volgen. Dit kan ook bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat een onrustig gevoel blijft hangen, maar dat je naaste vergeet waarom hij of zij zich zo voelt. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van jou, familie en zorgmedewerkers.

Advies

Denk goed na over welke informatie je deelt. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voer je waar je naaste met dementie bij is? Zorg ervoor dat het gewone leven zo veel mogelijk blijft doorgaan. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht (als ‘t even kan). Probeer je eigen zorgen niet te veel te uiten bij je naaste, maar deel die zorgen met anderen. Je kunt bijvoorbeeld de Alzheimer Telefoon bellen. Gratis bereikbaar tussen 9.00-23.00 uur op 0800 5088.

Gaat je naaste normaal regelmatig op pad of krijgt ze van vaste mensen bezoek? Organiseer dan een belcirkel met de mensen met wie ze anders zou afspreken. Bijvoorbeeld met familie, vrienden en mensen van de vereniging, kerk, of sportclub. Maak een schema wie wanneer met je naaste belt. Zo voelt je naaste aanspraak en voelt ze zich minder alleen.

Steun elkaar, spreek waardering uit voor iedereen die bijdraagt aan de continuïteit van zorg voor mensen met dementie. Help hen zich te uiten, ontspannen, hoop en goede moed te koesteren, bied hulp en steun aan waar nodig. Stel niet te hoge eisen aan elkaar, toon begrip als taken blijven liggen. Meer informatie is te vinden op www.dementie.nl.

Extra tips

  1. Ga naar buiten als het kan, bijvoorbeeld door te wandelen in het bos of op het strand. Kom je mensen tegen? Steek als groet je hand op en loop door. Vermijd direct contact en drukke plekken.
  2. Heeft je naaste een tuin of balkon? Misschien kunnen jullie deze alvast klaar maken voor de lente.
  3. Is je naaste verkouden of kan ze niet naar buiten? Kijk dan hoe je binnen in beweging kan blijven. Laat je inspireren door tv-uitzendingen van Nederland in Beweging, de video’s voor zitgymnastiek van Cordaan of de online Beweeggids van het Kenniscentrum Sport & Bewegen.
  4. Wil je meer tips voor buiten bewegen? Bekijk de tips om te blijven bewegen. Let er wel op of ze passen bij de corona-maatregelen.

In Harderwijk kunt u bij de volgende casemanagers terecht

Maakt u zich zorgen over iemand met dementie? U kunt hiervoor telefonisch contact opnemen met uw casemanager dementie:

Praktijkondersteuner huisarts

Voor medische of andere vragen die niet dringend zijn kunt u ook bellen met uw eigen huisartsenpraktijk en vragen naar de praktijkondersteuner voor ouderenzorg.

Zorgdat

Bij Zorgdat kunnen burgers terecht met sociale en praktische vragen. Denk daarbij aan iemand die de boodschappen voor u wil doen, een urgente financiële vraag, als u behoefte hebt om met iemand te praten, of als u merkt dat u er zelf niet meer uitkomt en hulp nodig hebt. Zorgdat is telefonisch bereikbaar tussen 10.00 en 16.00 uur, tel. (0341) 43 46 56. Vanaf 28 maart ook in het weekend bereikbaar voor vragen en een luisterend oor.

Daarnaast heeft Zorgdat de Contacttelefooncirkel. Hierbij worden mensen dagelijks, voor een kort gesprekje, gebeld door een vrijwilliger. Er zal gekeken worden of er een cirkel is op te zetten tussen burgers onderling.

Servicepunt mantelzorg

Heeft u als mantelzorger behoefte om uw verhaal te doen of wilt u graag (telefonisch of digitaal) met andere mantelzorgers in contact komen om te horen hoe zij omgaan met deze situatie? Laat het weten aan de mantelzorgconsulent per e-mail: mantelzorg@zorgdat.nl.

Telefonisch bereikbaar op:

  • dinsdag, woensdag en donderdag via (0341) 42 94 98 of
  • maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 15.00 uur via (06) 136 733 19

Andere contactlijnen

  • Het Rode Kruis heeft een hulplijn geopend voor mensen die in quarantaine of thuisisolatie zitten. Tel. (070) 44 55 888 van 09.00-21.00 uur.
  • Mensen die angstige of somberheidsklachten hebben door het virus kunnen bellen naar (020) 24 44 888.
  • Sensoor is er als mensen hun hart willen luchten, eenzaam zijn of andere problemen ervaren. Tel. 0900 0767.
  • De Zilverlijn (van het Ouderenfonds) belt mensen wekelijks voor een langer gesprekje. Aanmelden kan via tel. (088) 34 42 000.

Meer informatie

Werkgroep Dementievriendelijk Harderwijk, email: burgerschap@harderwijk.nl.

Overige veelgestelde vragen kijkt u op de pagina Nieuws en maatregelen Coronavirus.

Vraag of contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Contact & openingstijden