Verhaal over stigma van psychische aandoeningen (06-04-2020)

Dit artikel is onderdeel van een reeks van tien verhalen over Noord-Veluwse inwoners die zelf of in hun omgeving te maken hebben met verward gedrag. Harderwijk en de Noord-Veluwse gemeenten willen op deze manier aandacht besteden aan dit thema.

Steef: “Als je echt naar de ander luistert, kan je verschil maken”

Een posttraumatische stressstoornis en een beëindigde relatie zorgden er negen jaar geleden voor dat Steef (45 jaar) op straat terecht kwam. De woorden ‘Ik geloof in je’ zorgden voor een keerpunt in zijn leven, waardoor hij de weg weer terug vond.

Steef is een breedgeschouderde kerel. “Ik heb jarenlang gewerkt als marinier bij Defensie. Ik ben uitgezonden geweest naar het buitenland. Tijdens dat werk ben ik meerdere keren beschoten. Gericht, op mijn vest.” Toen hij in 2007 terugkwam in Nederland, kon hij de nare gebeurtenissen niet vergeten. “De morfine die ik voorgeschreven kreeg, dempte mijn klachten. Maar het lukte mij niet om het verleden achter me te laten. Ik ontwikkelde een posttraumatische stressstoornis. Toen mijn ex ook nog eens onze relatie verbrak, raakte ik aan lager wal. Ik raakte verslaafd aan de morfine en heb drie maanden op straat geleefd.”

Een ontmoeting als keerpunt

“Ik hield altijd van parachutespringen, duiken en bergbeklimmen. Ik kreeg de uitnodiging om mee te gaan naar de Social Inclusion Games: een internationaal sportevenement voor mensen uit de maatschappelijke opvang, verslavingszorg en GGZ. Bij toeval liep ik daar Dave tegen het lijf. Dave is een boom van een kerel en één van de sterkste mannen van Nederland. Ik had een woordenwisseling met hem over een geparkeerde auto. In tegenstelling tot de meeste mensen, was ik niet onder de indruk van zijn postuur. Ik zei: ‘Kom maar op, dan stomp ik je in elkaar’. Ik was de eerste die dat tegen hem zei. Waarop hij me uitnodigde voor een kop koffie. Dat moment was voor mij een keerpunt. Ik werd niet weggezet, maar gezien. Hij geloofde in mij. Sinds dat kopje koffie zijn we goede vrienden.”

Met de steun van zijn vriend Dave en hulp en begeleiding van professionals, is het leven van Steef 360 graden gedraaid. Hij heeft een huisje met een fijne tuin in Harderwijk en een gezinnetje. Hij zet zijn persoonlijke ervaring in om anderen te helpen.

“Na mijn bezoek aan de Social Inclusion Games dacht ik: ‘dat kunnen wij beter.’” In 2012 organiseerde hij samen met anderen voor het eerst een kleine eigen editie: de Veluwe Games. Inmiddels is het een jaarlijkse sportdag waarbij meedoen belangrijker is dan winnen. “Tijdens die dag is er een wij-gevoel. Of je nu dik, verslaafd bent of een bril draagt: die dag wordt er gesport. Juist voor mensen die in de maatschappij aan de zijlijn staan, zorgt sporten ervoor dat je weer in beweging komt. Letterlijk en figuurlijk. Vanuit wat jij kan. En het wij-gevoel met sporten is heel sterk; iets wat je mist als je in de marge leeft. Al word je misschien niet ingezet in de wedstrijd; je hoort wel bij het team.”

Zonder zwart is er geen kleur

Steef komt uit een diep dal, waar het moeilijk is om in jezelf te blijven geloven. “Als er dan iemand is die tegen je zegt: ‘ik geloof in jou’, kan dat het verschil maken. Ongeacht wat je situatie is. Dat is wat Dave bij mij deed en wat ik sindsdien voor anderen heb gedaan: de tijd nemen en luisteren naar het verhaal van een ander. Want als je echt naar de ander luistert, dan kan je verschil maken. Door niet naar iemands zwakte te kijken, maar door iemand aan te spreken op zijn of haar kracht. Dat kan het begin zijn van de weg omhoog.”

Iedereen zijn hokje uit

Om verschil te kunnen maken in het leven van anderen, heeft Steef zijn comfortzone al lang geleden losgelaten. Hij roept iedereen op om dat te doen: “Kom in beweging en kijk eens buiten je eigen cirkeltje! Dat geldt voor iedereen: of je het nu goed voor elkaar hebt of in zak en as zit. Pas als je de ander ontmoet, kan je wat voor elkaar betekenen.”

Over de Veluwe Games

Sinds 2012 worden jaarlijks in de maand september de Veluwe Games georganiseerd in Harderwijk: een sportdag voor mensen uit de Noord-Veluwe voor wie 'meedoen' niet altijd vanzelfsprekend is. Meer informatie is te vinden op www.veluwegames.nl.

Vraag of contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Contact & openingstijden