Vuurwerk? Houd het veilig! (27-12-2019)

Vuurwerk afsteken mag van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Op andere tijden is het verboden. Vuurwerk kopen mag alleen op 28, 30 of 31 december bij een erkende handelaar.

De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de gestelde tijden is €100,-. Ben je onder de 18 jaar, dan ga je naar Halt. Hier krijg je dan een alternatieve straf (een leer/werkstraf van bijvoorbeeld 6 uur). Als je verboden of illegaal vuurwerk afsteekt is de boete al snel €400,- of als je onder de 18 jaar bent 20 uur werkstraf. Let op; dit is de strafeis per artikel dat je afgestoken hebt.

Politieoproep voor tips en informatie

De politie roept inwoners op om tips en informatie over illegaal vuurwerk en overlast of schade door vuurwerk actief te melden via 0900-8844 (geen spoed) of 112 (spoed). De politie neemt waar nodig actie of stelt een onderzoek in. Wanneer daders worden aangehouden en bekeurd, draaien ze ook op voor de schade. Het is hierbij van belang dat aangifte wordt gedaan. Aangifte doen kan bij voorkeur via internet (www.politie.nl) of op het politiebureau na een telefonische afspraak via 0900-8844. Melden van tips en informatie kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Opruimen vuurwerk

Een groot deel van de ongelukken rondom de jaarwisseling vindt plaats op Nieuwjaarsdag. Kinderen spelen met vuurwerk dat niet is afgegaan en kunnen zich ernstig verwonden. Helpt u daarom mee om opgeruimd het nieuwe jaar in te gaan? U kunt vuurwerkresten aanbieden bij het restafval in de grijze container. Vuurwerk dat niet is afgegaan kunt u nat aanbieden op de Milieupark aan de Daltonstraat. Wij dragen ook ons steentje bij aan de opruimwerkzaamheden door vanaf 1 januari extra te vegen. 

Tips om vernielingen en brandstichtingen tijdens de jaarwisseling te voorkomen

Schade door vuurwerk ontstaat gemakkelijk en vaak onbedoeld. U kunt zelf een aantal acties ondernemen om schade door vuurwerk, maar ook door vernielingen en brandstichtingen, zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Zorg dat brandbare materialen achter slot en grendel staan. 
  • Zet afvalcontainers in de schuur of op een minder toegankelijke plek.
  • Zet geen oud papier op straat.
  • Zet geen afval naast ondergrondse afvalcontainers. 
  • Zet uw oude kerstboom niet op straat. 
  • Bent u aan het verbouwen? Haal uw (bouw)container weg of sluit deze goed af.
  • Sluit tijdens de jaarwisseling alle ramen van uw woning. 
  • Verlaat u op oudejaarsavond uw woning? Doe deuren op slot, laat een lamp branden en vraag uw buren om een oogje in het zeil te houden

Vraag of contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Contact & openingstijden