Lekker Groen

let op

Meld uw verzoek tot moestuin aan via het formulier verzoek Lekker Groen.

In het interactief boekje 'Hoe start ik een moestuin' vindt u meer informatie over de aanleg en onderhoud van een moestuin.

Liefhebbers van moestuinen opgelet! Wilt u samen met buurtbewoners graag uw eigen groente en fruit verbouwen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dan hebben we goed nieuws voor u. Met het project ‘Lekker Groen’ brengen we de buurtmoestuin voor iedereen binnen handbereik. 

Overal om u heen vindt u openbaar groen, zoals groenstroken, plantsoenen en parken. Een aantal van deze plekken leent zich ook goed voor een andere groene invulling, zoals een buurtmoestuin. Een mooi voorbeeld is de moestuin in Park Walstein, waar schoolkinderen en buurtbewoners al samen actief zijn. Inmiddels hebben zij de eerste worteltjes geproefd. Ook in uw buurt heeft u deze mogelijkheden.

Hoe werkt het?

U stelt samen met buurtbewoners een locatie aan ons voor. Vervolgens kijkt de wijkbeheerder of deze locatie geschikt is voor een moestuin. Is de locatie geschikt, dan maakt de wijkbeheerder samen met u een aantal afspraken over de aanleg en het beheer. Daarbij bieden wij ook materialen en kennis aan om de moestuin aan te leggen en te bewerken. Ook kunt u terecht bij de afdeling Snel Herstel die u helpt met al uw vragen over werken in de moestuin.

Soorten moestuinen

Moestuinen zijn er in verschillende soorten en maten. Grofweg onderscheiden we drie soorten moestuinen: een beginnerstuin, eentje voor gevorderden en een zogeheten grote, eetbare buurttuin. Samen met u en uw medebuurtbewoners kijken we graag welke tuin en inrichting het beste in uw buurt past.

Vierkante-meter-tuin

De vierkante-meter-tuin is voor beginners. Deze tuinen zijn meestal gemaakt van houten bakken, maar kunnen er ook anders uitzien. De tuinen zijn klein en overzichtelijk, je hebt er weinig kennis voor nodig en ze vragen relatief weinig onderhoud.

Moestuin

Vergeleken met de vierkante-meter-tuin is de moestuin meer voor gevorderden. De tuin is groter en er is zitgelegenheid, water en een afval-/compostplek. De moestuin is afgescheiden met hagen of bessenstruiken en fruitbomen.

Eetbare buurttuin

De eetbare buurttuin is een ‘super moestuin’. Hoe deze tuin eruit komt te zien, wordt met de bewoners besproken. Dat geldt ook voor de groenten, kruiden en bloemen die in de tuin komen. De tuin is opgebouwd uit verschillende ‘eilanden’ die allemaal hun eigen functie hebben en met elkaar verbonden zijn via paden. Er zijn meerdere zitplekken, er is water, een afval-/composthoop, een gereedschapshuisje, een poort en een omheining.

Voorwaarden

Wilt u zich inschrijven, dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • u bent inwoner van Harderwijk of Hierden
  • u bent 18 jaar of ouder
  • u vindt het leuk om samen met anderen een moestuin te bewerken

dat houdt in dat u niet in uw eentje of alleen met uw gezin een moestuin kunt starten.

Aanmelden

Heeft u idee om samen met anderen een moestuin aan te leggen of wilt u meer weten over Lekker Groen? Vul dan het formulier verzoek Lekker Groen in, dan nemen wij contact met u op.

Vraag of contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Contact & openingstijden