Stemmen bij volmacht

Een andere kiezer laten stemmen

Kunt u zelf niet stemmen op de dag van de verkiezingen, laat dan uw stem niet verloren gaan. Machtig een andere kiezer om voor u te stemmen. U kunt dat op 2 manieren doen:

Machtigen via uw stempas

Op de achterzijde van uw stempas vult u de gegevens in van degene die voor u gaat stemmen (de gemachtigde) en u plaatst uw handtekening. Geef uw stempas mét een kopie van uw legitimatiebewijs aan de gemachtigde. De gemachtigde plaatst ook nog een handtekening op uw stempas. Daarna kan de gemachtigde, samen met zijn eigen stem, namens u een stem op een stembureau in de gemeente Harderwijk uitbrengen.

Schriftelijke volmacht

De schriftelijke volmacht vraagt u aan met het aanvraagformulier schriftelijke volmacht. Met het aanvragen van een schriftelijke volmacht wordt uw eigen stempas ongeldig. U mag dus zelf niet meer stemmen. De schriftelijke volmacht kan ook niet ingetrokken worden. Degene die voor u gaat stemmen krijgt een volmachtbewijs thuisgestuurd, waarmee hij of zij uw stem kan uitbrengen.

U kunt een volmacht via de gemeente regelen als:

  • u nog geen stempas heeft ontvangen;
  • degene die voor u een stem uit gaat brengen niet in Harderwijk woont;
  • u geen identiteitsbewijs heeft of als uw identiteitsbewijs langer dan 5 jaar is verlopen.

U en de persoon die voor u gaat stemmen vullen allebei een deel van het aanvraagformulier volmacht (pdf, 0,1 MB) in. 

Daarna stuurt u het ingevulde formulier per post of ingescand per e-mail naar:
Gemeente Harderwijk
Team KCC
Postbus 149
3840 AC Harderwijk
of ingescand per e-mail naar: burgerzaken@harderwijk.nl

Uw schriftelijke verzoek moet uiterlijk 5 dagen vóór de verkiezingen op 20 mei 2019 bij de gemeente binnen zijn. Als het verzoek is goedgekeurd, ontvangt de gemachtigde een volmachtbewijs om te stemmen op de dag van de verkiezingen. Als u al een stempas had ontvangen, is deze daarmee niet meer geldig.

Vraag of contact?

Bezoek ons stadhuis
Havendam 56, Harderwijk

Contact & openingstijden